Byrokratian päivänkakkara- fysioterapiapalvelujen kilpailutus

Posted on Posted in Blogikirjoitukset

Oulun kaupungilla päättyi 9.5.2016 fysioterapiapalvelujen tarjouspyyntö lääkinnällisen kuntoutuksen ja rintamaveteraanien fysioterapiapalveluista ostopalveluina. Tarjouspyynnön avulla hyvinvointilautakunta hankkii palveluja puitesopimukseen perustuen täydentämään Oulun kaupungin omaa palvelutuotantoa perusterveydenhuollon järjestämisvastuulle kuuluville asiakkaille. Asiakaskunta muodostuu henkilöistä, joiden toimintakyky on joko tilapäisesti tai pysyvästi alentunut. Lisäksi palvelut perustuvat asiakaskohtaisiin kuntoutuslähetteisiin tai – suunnitelmiin. Tarjouspyynnön kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, aikuisväestö ja rintamaveteraanit. Tarjouspyynnön palveluryhmät ovat yksilöllinen fysioterapian peruspalvelu, vaativa palvelu, allasterapia, lykoterapia (lymfaterapia), OMT ja neurologinen fysioterapia. Lisäksi tarjouspyyntö koskee fysioterapiaan liittyviä ryhmäterapioita kuntosaliryhmää ja allasryhmää.

Hankinnat pitää ja tulee kilpailuttaa hankintalainsäädännön mukaisesti, mikä on hyvä asia kaikille fysioterapian alalla toimiville. Hyvää tässä tarjouspyynnössä oli se, että fysioterapian kuvaukset olivat valmiina. Esim. yksilöfysioterapia altaalla – kuntoutuja tarvitsee avustajan pukemisessa ja peseytymisessä – terapeutti on tarvittaessa mukana altaassa. Haastavaa oli näiden asiakirjojen vaatimukset liitteineen, joita on todella paljon. Vaaditaan asiakirjat henkilöstön työkokemuksesta ja koulutuksesta, jotka liitetään mukaan tarjouspyyntöön (noin 15 koulutustodistusta/ fysioterapeutti). Tarvitaan kuvatiedostot fysioterapiatiloista, todistus voimassaolevasta potilasvakuutuksesta, Valviran lupa ammatinharjoittamiseen, todistus ennakkoperintärekisteriin merkitsemisestä, kaupparekisteriote, todistus verojen maksamisesta ja mielestäni erittäin tärkeä asiakirja rikosrekisteriote lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä.  Lisäksi vaaditaan täytettäväksi fysioterapiaan liittyviä ESPD lomake, joka on Euroopan komission yhteinen hankinta-asiakirjan vakiolomake (sivuja täytettävänä 23). Asiakirjoihin perehtyminen vaati jo oman aikansa ja etenkin niiden täyttäminen ammattitaitoista osaamista työn ohessa.

Tämä tarjouskilpailu oli todella haastava, mutta erittäin tarpeellinen meille ammatinharjoittajille ja yrittäjille. Tämän tarjouspyynnön työstäminen ja asiakirjojen kerääminen on ollut tuskallista ja vaatinut fysioterapian palveluntuottajalta aikaa sen täyttämiseen. Toisaalta tarjouskilpailu päivittää ammatinharjoittajien ja yrittäjien asiakirjat ajan tasalle.

Me fysioterapeutit pidämme jatkuvasti yllä ammattitaitoa opiskelemalla alakohtaisia opintoja, jotta pysymme ajan tasalla koulutuksen ja alan kehityksen suhteen. Saamme olla ylpeitä meidän ammatillisesta osaamisesta, joka on todella laajaa ja antaa mahdollisuudet löytää itselle sopiva erikoisosaaminen. Mutta tarvitaanko todella näin paljon asiakirjoja tarjouskilpailuun? Voisiko henkilökohtaisen osaamisen ja asiantuntijuuden todentaa esim. digitaalisen portfolion avulla, kuten tehdään osa virallisista asiakirjoista tilaajavastuu.fi – rekisterin kautta.

Moni fysioterapian ammatinharjoittaja ja yrittäjä miettii jaksaako jatkossa osallistua näin vaativiin tarjouskilpailuihin. Tämä ei ole ainut tarjouspyyntö, myös KELA ja OYS pyytävät fysioterapiapalveluista vaativan kuntoutuksen ja yksilöfysioterapian osalta omat tarjouspyynnöt. Olisiko aika toimia yhteistyössä ja kilpailuttaa nämä fysioterapiapalvelut yhdessä eri toimijoiden kanssa.  Kun täyttää tällaisia byrokratian vaatimuksia, tulee mieleen päivänkakkaran kukkien nyppiminen. Valkoteräisistä laitakukista nypitään irti yksi kerrallaan, kun tulee yksi liite valmiiksi.

 

Maarit Sihvonen

julkaistu Forum24 15.11.2016